“Att digitalisera verksamheten handlar om överlevnad”

”Med stöd av Kickstart har jag inspirerats till att ta tag i konkreta aktiviteter

Vad behöver företag göra för att komma igång med digitaliseringen? Skylttillverkaren NextSign i Sandviken valde att haka på den nationella satsningen Kickstart Digitalisering. Inför 2018 har de fått upp farten i de små digitaliseringsaktiviteterna.

”Med stöd av Kickstart har jag inspirerats till att ta tag i konkreta aktiviteter. Dels har jag fått ett längre perspektiv för vad digitalisering är och vad det innebär för oss som företag” säger Johan Holm, ägare av NextSign i Sandviken som med sina nio anställda producerar skyltar och dekaler för tillverkningsindustrin, industriell märkning och företagsprofilering med tekniker som laser, gravyr, storformatskrivning och screentryck.


En fråga om överlevnad

Det finns mycket att tänka på som företagare. De flesta företagen prioriterar jobben åt kunderna och ser till att bolaget går runt. Men något Johan Holm också ser som en nödvändighet är att ta tag i digitaliseringen, något de gjorde genom att delta i Kickstart Digitalisering i Gävle.

”Mycket hände på kort tid, vilket är lustigt. Det är ju bara att komma igång, man måste. Det är inte en fråga om att öka lönsamheten utan det är faktiskt en fråga om överlevnad.”

När Johan Holm valde att medverka i Kickstart Digitalisering gick han in med ett tankesätt kring digitalisering, men kom ut med ett annat.”Det som jag såg som digitalisering var att gå från analoga maskiner till digitala maskiner och digitala hanteringar. Men efter första genomgången av Kickstart insåg jag att det finns ett annat djup i digitalisering med till exempel automatisering av affärsprocesser. Det blev mer intressant när man började inse vad digitalisering egentligen är.”


Börja smått – enklare företagsinformation

Tack vare nya perspektiv på digitalisering har NextSign tagit tag i små och konkreta digitaliseringsaktiviteter.

”Efter Kickstart har vi mest gjort synliga saker, vi har fått upp en tv och dator i personalrummet. Där visas enkel information som jag behöver informera om, till exempel ekonomi och nyckelvärden. Det fungerar som en kanal för företagsinformation.”

Ribban i tänket har samtidigt höjts och NextSign gör saker med förhoppningen att det ska kunna utvecklas till något mer i framtiden.

”Vi har börjat räkna aktiviteter på en maskin. Just nu är det bara en dum räknare som står och räknar, men tanken är att den ska göra något mer framöver. Så från den enkla räknaren har jag tänkt större tankar i och med Kickstart, att börja koppla ihop mer data för att få ut mer information.”


Avancerade artiklar kräver smarta system

NextSign står inför att byta ut olika system, eftersom de nuvarande systemen inte möter deras behov. Idag arbetar de med allt fler avancerade artiklar som behöver mer unikitet i systemen. Planen att byta ut system var aktuellt redan innan medverkan i Kickstart, däremot fick man en tankeställare i och med kraven på de nya systemen.


”Resan har blivit mer komplicerad efter Kickstart eftersom vi nu kommer ställa högre krav på de system som vi vill ha. Samtidigt innebär det att vi tänker rätt från start och ser systemen som mycket mer än ett system.”


Våga gör det och sprid ordet

Digital transformation handlar inte bara om att implementera ny teknik utan om hur snabbt och korrekt företag kan agera på nya möjligheter, trender och hot.

”Det måste till lite jävlaranamma, för nu måste det hända något. Man ser andra företag som har kommit längre med digitaliseringen fast de kanske inte ens behöver det. Jag tror man måste hitta en lösning som är good enough, våga gör det för att komma igång.”

Johan pratar gott om Kickstartkonceptet och förespråkar att man bör prioritera sin digitalisering även om man som företagare oftast har tusen andra saker att tänka på.

”Fördelen men Kickstart är ju att det faktiskt inte är massor av tid. Det är en heldag plus två halvdagar. Kan man inte frigöra sig den tiden har man andra problem. Jag har ju inte tid över, men jag prioriterar det.”

Källa: Fiber Optic Valley