En positiv anda sprider sig bland personalen

På företaget Cameco i Sandviken har det länge funnits idéer på hur man skulle kunna utnyttja digitaliseringen för att förbättra verksamheten. Men i en stressig vardag har det varit svårt att göra verklighet av dem. Nu har företaget tagit ett första steg i form av deltagandet i den nationella satsningen Kickstart Digitalisering.

Maria Bäckström, som är vd och ägare, berättar att hon och hennes kollegor Michael Wirhed, managementkonsult och Jesper Sehl, operativ chef och ansvarig för produktionen vid båda verkstäderna, gick in i Kickstart med öppna sinnen.

– Vi hade egentligen inte några förväntningar, men det var otroligt inspirerande. Det var kul att träffa andra i samma situation och det gav nästan lika mycket att prata med dem som innehållet i själva utbildningen, säger Maria Bäckström.

Maria Bäckström vd och ägare, Michael Wirhed managementkonsult och Jesper Sehl, operativ chef och ansvarig för produktionen vid båda verkstäderna

Kickstart genererar nya idéer
Cameco har 14 anställda och är legotillverkare inom svarvning, fräsning och mätning, med mestadels stora och medelstora företag som kunder. Efter utbildningen i höstas så har kontakterna med de andra deltagarna fortsatt och gett nya idéer.

– Alla pratar om samma saker och har ungefär samma problem och utmaningar. Dessutom har vi köpt grejer av varandra och jag tror att vi kommer att fortsätta ha kontakt, säger Michael Wirhed.

Efter deltagandet i Kickstart Digitalisering är det till en början inom kommunikation och information som förändringarna märkts tydligast på Cameco. Ledningen har bland annat jobbat med att visualisera resultat på nya sätt för att öka intresset för hur det går för företaget och effektiviseringar påverkar verksamheten.

Positiv och planer för framtiden
Maria, Michael och Jesper summerar den senaste tiden som att en positiv anda sprider sig bland personalen. Nu upplever alla att det händer saker på företaget, att det finns planer för framtiden.

– Det räcker inte med att ledningen vet vad det är den vill genomföra, alla måste förstå för att bli delaktiga, konstaterar Michael Wirhed.

– Jag ska inte säga att vi blivit tvingade att komma på saker att förändra, säger Maria Bäckström och skrattar, men i och med Kickstart Digitalisering så har vi faktiskt satt oss ner och tagit tag i det här på riktigt. Det blev sparken i baken som vi behöver.

Vad skulle ni ge för tips till andra företag som vill ta tag i sin digitalisering?

– Gå med i ett nätverk där man pratar om det här, för det ger insikt i hur digitaliseringen kan hjälpa bolagen. Så småningom kommer det att bli ett måste, säger Michael Wirhed.

– Det räcker inte med att tänka, man måste göra. Men man behöver inte göra allt på en gång, börja smått. Vi rekommenderar andra företag att gå Kickstart Digitalisering, avslutar Maria Bäckström.

Källa: Fiber Optic Valley