Kickstart på Industridagen 2018

Närmare 650 personer samlades måndagen den 5 februari i en flyghangar på Saab i Linköping för att en hel dag prata om industrin, dess framtid och digitaliseringen. De flesta talare betonade vikten av det livslånga lärandet i en tid av digitalisering och behovet av att samverka kring kompetensförsörjningen. Den digitala utvecklingen i världen går allt snabbare och Sverige behöver öka takten för att hänga med. Helena Roxtorp som arbetar som programchef för Kickstart Digitalisering var där och berättade om Kickstart Digitalisering.

I år var det rekordstort intresse för Industridagen. Industridagen blev fullbokad snabbare än någonsin och den mediala uppmärksamheten överträffade tidigare år.

På eftermiddagen fick deltagarna välja mellan olika seminarier/digitaliseringsspår i så kallade tysta sessioner. Kickstart Digitalisering var ett av dem, och presenterades under namnet ”Små företag – stora planer”. Helena Roxtorp, programchef för Kickstart Digitalisering på Teknikföretagen, och Ola Wallberg från RISE, berättade om Kickstart-konceptet, vad deltagarna har sagt hittills och vad som händer i rummet under en Kickstart när flera små/medelstora industriföretag möts och pratar digitalisering.

Under dagen talade statsminister Stefan Löfven bland annat om kompetensförsörjning, Teknikcollege, livslångt lärande och yrkesutbildning.

Marcus Wallenberg, ordförande för SEB, sa att utvecklade trygghetssystem, livslångt lärande och att agera snabbt och proaktivt är viktiga områden för en fortsatt konkurrenskraftig industri. Han menade att vi kan flytta hem tillverkning om vi hänger med i utvecklingen i världen och blir mer aktiva i digitaliseringen.

– 99,8% av jordens befolkning bor utanför Sverige och vi är oerhört beroende av vad som händer utanför våra gränser. Man bör ägna mycket uppmärksamhet åt vad som händer där, sa Marcus Wallenberg.

Både Marcus Wallenberg och Ulf Kristersson, Moderaternas partiordförande, pratade om Asien och Kina där utvecklingen går allt snabbare och att Sverige riskerar att halka efter.

Under dagen blev det tydligt att vi alla redan är en del av digitaliseringen och att transformationen av svensk industri pågår sedan länge, men digitaliseringen går allt snabbare och det mesta av förändringarna ligger framför oss.

Foto: Lasse Hejdenberg