Digitaliseringscase Wurstmaster

Inne i Stockholms Länsstyrelses lokaler i december 2018 hölls livliga diskussioner mellan deltagarna i Kickstart Digitalisering. Göran Stjärnheim, VD på Wurstmaster AB, sken upp i ett leende efteråt, med massa nya insikter och idéer i bagaget samt en ny tydlig handlingsplan var det bara att åka hem och skrida till verket.

Hos Wurstmaster AB har hela tillverkningsprocessen fram tills nu varit analog, när leverans av råvaror kommit in till fabriken har det skrivits in i ett Excel efteråt. Hur mycket kryddor och andra insatsvaror som gått åt vid tillverkning, det vill säga hur mycket som finns kvar i lagret, har företaget gjort en lagerinventering av i slutet på varje månad. Mycket av processen har också funnits helt i minnet på rutinerad och kunnig personal. Det här gör företaget känsligt för det pågående generationsskiftet.

Hej, Göran Stjärnheim , vad har du för företag?

– Jag driver ett företag som heter WurstMaster, bland annat men även en restaurang. Men nu är vi på en korvfabrik. Här förädlar vi köttråvara till färdiga produkter. Dels korvar men även övriga charkuterier, lite sidfläsk och lite sådant.

Hur arbetar ni idag?

– Idag jobbar vi helt analogt. Det finns ju ingen digital dokumentation kring mottagning av råvaror till exempel. Och det enda vi har för vi in sen i en excelfil, men det finns ingen dokumentation när vi tar emot råvarorna eller när vi tillverkar en process, vad vi använder oss av eller vilka mängder.

Vad fick dig att anmäla dig till Kickstart Digitalisering?

– Det kändes som ett bra insteg, att få lära mig lite mer om hur man genomför en digitaliseringsprocess från scratch där man inte har någonting, hur lång process det är och hur mycket det är.

Vad har deltagandet resulterat i?

– En handlingsplan under 2019 där jag ska genomföra en digitalisering av Wurstmasters alla processer .

När vi inventerar får vi göra det från scratch varje månad. Vi kan inte ta ut ett utdrag ur vårt register och se att vi har 100kilo krydda kvar. Utan vi får hela tiden gå och väga, varje månad och skriva upp det. När vi gör någonting är istället tanken att vi ska ta och blippa den här, och säga att nu tar vi 20 kilo av den här. Så är det inte idag.

Enkel uppdatering av lagerinventarie till affärssystemet
Slider

Vid varje station ska det finnas skärmar med aktuella instruktioner gällande det som nu ska tillverkas. Recept och mängd för aktuell kundorder, exempelvis.

Via skärmarna kan man också ladda upp uppdaterad information till affärssystemet, ifall en kund ringer vet Wurstmaster precis hur långt i tillverkningsprocessen deras order kommit och om hur många dagar de kan leverera varan.

Idag används ett lappsystem för vilken korvmassa som ligger i vilket kar.

Termostaterna fick Wifi

Det första som Göran gjorde när han återvände från Kickstart Digitalisering var att installera wifi till fabrikslokalen. Sedan kopplade han ihop alla termostater till wifi-routern.

Om något händer som riskerar att rubba kylkedjan – som en kyl som lägger av efter ett strömavbrott – när personalen inte är på plats så skickas ett larm i form av sms och även telefonsamtal till VD:n.

14 blev 1: Digitisering som sparar pengar

Det mest akuta för Göran som ny VD var att ersätta etikettskrivarna då den tidigare etikettexperten vid 90 års ålder gått bort och ingen fanns kvar som förstod det existerande systemet.

Alla etiketter sparades på SD minneskort i etikettskrivarna. Med äldre SD-korts begränsade minnesutrymme innebär det att en etikettskrivare inte kan hålla mer än 1-2 etiketter. För varje etikett behövdes det köpas in en ny skrivare och under åren ackumulerades antalet etikettskrivare till 14 stycken.

De 14 etikettskrivarna kostade mellan 18 000 – 30 000 kronor styck vid inköp. Den nya etikettskrivaren kan med hjälp av uppkoppling till kontorets moln printa samtliga etiketter. Den nya smarta etikettmaskinen kostade lika mycket som den senast inköpta äldre versionen. Det är mycket pengar att spara när man kan köpa en maskin istället för fjorton. Det enda problemet som kvarstår är vad man ska göra av de gamla maskinerna.

Någon som behöver en etikettskrivare?

Skribent: Anna Lindbäck Publicerad 2019-03-18