Kickstart blev en totalomvändning för Ulf

Kickstart blev en totalomvändning för Ulf

Att lära sig om ny teknik kan kännas främmande, särskilt på äldre dar menar Ulf Grönqvist, VD och ägare av SEAC AB. Ulf var skeptisk när Annelie Karlsson, tf VD på SEAC, anmält företaget till Kickstart Digitalisering i Kalmar. Vad skulle de där och göra? Förutom associationer till teknikkrångel som en uppstart av ny teknik kan innebära så är det svårt att motivera en förändring när det går bra för företaget. SEAC AB tillverkar marknadsledande fiskbehandlingsmaskiner och har flera internationella kunder.

” Jag skickade först en annan kollega, alla pratar om digitalisering men då frågar man sig vad var det egentligen? Som äldre är man lite konservativ kanske, men nu fick jag reda på vad digitalisering var”

Vad tänkte du när du hörde om Kickstart Digitalisering?

– Jag skickade först en annan kollega, alla pratar om digitalisering men då frågar man sig vad var det egentligen? Som äldre är man lite konservativ kanske, men nu fick jag reda på vad digitalisering var, säger Ulf Grönqvist, VD och ägare på SEAC AB.

Det är rekommenderat att ledningsgruppen deltar på varje kickstartstillfälle, Ulf valde att inte följa med på första dagen av Kickstart Digitalisering. Men när Annelie kom tillbaka efter den första dagen av tre tillfällen i Kickstart Digitalisering innebar det en total attitydförändring och ny inställning från Ulfs sida samt starten för SEACs digitaliseringsresa. Vid nästa tillfälle såg Ulf till att vara med.

Vad fick dig att ändra åsikt om digitalisering?

– När Annelie presenterade och gick igenom detta, då insåg jag att det fanns nya möjligheter och grejjer som vi kunde använda för framtiden. Och då såg jag fördelar direkt med ett nytt affärssystem och ny hemsida. Med tanke på att vi har kunder till 98% utomlands är det extra viktigt att vi har det senaste att kommunicera med. Därför har vi nu börjat med videodiskussioner, när vi haft problem så har vi löst det genom videokonferens, genom att filma på våra maskiner hemma och skicka över det så förstår kunden vad de ska göra och då slipper vi åka till andra sidan jorden bara för att lösa ett inställningsproblem. Man kommer närmare kunden på det här sättet, man kan diskutera och visa på ett helt annat sätt.

Foto: Ulf Grönqvist, VD & Ägare på SEAC AB

Så ni har fått förbättrade kundrelationer?

– Ja, man når ut på ett annat sätt när man i realtid kan visa hur man ska göra och diskutera med kunden. Det är samtidigt en fördel att med ett nytt affärssystem så går det snabbare att beställa delar till våra maskiner. Varje maskin består av 500 – 700 delar, förut har det inneburit en mera arbetskrävande beställning, i det nya systemet kan man trycka på knappen och allt beställs på en gång. Det är ju så här, det stora är att ju äldre man är så är man ju lite räddare för ny teknik. Men när man är med på Kickstart Digitalisering så kan man förstå de stora fördelarna med digitalisering. Det gäller bara att våga! Även på äldre dar.

“Varje maskin består av 500 – 700 delar, förut har det inneburit en mera arbetskrävande beställning, i det nya systemet kan man trycka på knappen och allt beställs på en gång. “

John Svensson är ansvarig för digitaliseringen på SEAC. Innan Kickstart Digitalisering hade John lagt fram förslag på att köpa in ett nytt digitalt affärssystem åt företaget. Men de hade inte kunnat ta något beslut. På Kickstarten kunde de bolla idéer och höra från andra om deras erfarenheter med affärssystemet.

Vilka digitaliseringsprojekt har ni påbörjat efter Kickstart?

– Vi håller på med ett nytt affärssystem. Vi ska gå över till WordPress på hemsidan också, en nya hemsida som vi kan hålla kontroll på själv och styra själv, för att kunna få ut statistik och mer, att vi ska kunna göra våra förändringar själva, för att produkten förändras. Och byta bilder för att göra det närmare företaget, säger John Svensson, digitaliseringsansvarig på SEAC AB.

Foto: SEACs bästsäljande maskin, FPM-400

Vad är det för affärssystem ni börjat med?

– Vi använder Monitor nu, ett av de främsta för tillverkningsindustrin, innan har vi använt ett annat. Inom affärssystem har det hänt en hel del nya saker, drag-and-drop funktioner, för att kunna bli effektivare, säger John.

Var affärssystemet något ni hörde om på Kickstart Digitalisering?

Vi hade tänkt på Monitor innan men när Ulf fick upp ögonen för att finns mycket att tjäna på att effektivisera affärssystemet då kunde vi ta ett beslut om att införskaffa Monitor, svarar John.

Vid förändring inom organisationer är det viktigt med ledningens stöd. Det underlättar under implementeringsfasen av en förändringsprocess och ser till att förändring är något som prioriteras inom hela företaget. Förändringsförslag kan komma underifrån i en organisation, men behöver ledningens intresse och stöd för att genomföras och implementeras i alla led inom en organisation.

Det måste vara bra för dig att ha ledningens stöd i digitaliseringsprocessen?

– Det underlättar så pass mycket när man har samma mål i sikte, olika generationer kan ha olika perspektiv annars, säger John Svensson digitaliseringsansvarig på SEAC.

Skribent: Anna Lindbäck Publicerat: 2019-03-19